1st May 2021

Gradering av stier for stisykling

Vi guider kun på naturlige stier og det finnes per i dag ikke et "grønt" tilbud i Ringebu. Mye av det vi sykler på kan graderes som "blå" og "rød" sti. De fleste av turene vi tar deg med på har en god miks av dette, med muligheter å stikke innom noen "svarte" partier hvis ønskelig. Vi ber om at du ser igjennom dette, spesielt før du melder deg på noen av våre påmeldingsturer. Dette for å sikre en best mulig opplevelse både for deg og de andre som er påmeldt den samme turen. Er du i tvil så er det bare å ta kontakt. Husk at du også kan booke private turer med oss, for deg og dem du vanligvis sykler sammen med. Eller kanskje du ønsker å utvikle deg som syklist gjennom noen av våre kurs?

GRØNN - LETT

Vi har ikke noen turer som sykles kun på grønn sti per i dag, men vi kan legge opp til kurs og turer for nybegynnere med innslag av grønn sti.

Passer for:
Grønne stier passer for nybegynnere og familier med stor spredning i nivå. Det passer også for deg som sykler med barn foran på styret eller bak på sykkelen / sykkelvogn.
Hva kan du forvente:
Stiens karakter er gjerne preget av grusunderlag eller svaberg. Underlaget er hovedsakelig jevnt med minimalt av løse “gjenstander”. Grønne stier er heller ikke veldig bratte verken opp eller ned og er gjerne litt bredere enn de blå og røde stiene.
Grønne stier skal ikke ha innslag av tekniske elementer.
Anbefalt type sykkel:
De fleste sykler passer fint til grønne stier. Her kan du bruke tursykler, grusracere. Kan også sykles med sykkelvogn. Det er ikke nødvendig med fulldempet sykkel her.

BLÅ - MIDDELS

Vi har en del av de blåe stiene her i Ringebu, mye av fjellsyklingen kommer inn under denne kategorien, lav helningsgrad men med et naturlig underlag med steiner og røtter.

Passer for:
Blå stier passer for syklister med litt erfaring fra før.
Hva kan du forvente:
Stiens karakter kan være lik som på grønne stier med et jevnt grusunderlag, men har i større grad innslag av lengre partier med naturlig underlag, røtter og stein. Det kan også være lengre opp- og nedoverbakker, med helningsgraden er fortsatt lav.
Blåmerkede stier er stort sett opparbeidede stier eller naturlig sti med hindringer. Løst underlag og gjørme må påregnes. Kortere tekniske partier kan forekomme og det er viktig at syklister kan avpasse farten etter egne ferdigheter.
Anbefalt type sykkel:
På blåmerkede sykkelstier er det behagelig med stisykler med dempere både foran og bak, men absolutt ikke et nødvendig behov. Her klarer du deg fint med en litt robust terrengsykkel med dempergaffel foran.
RØD - KREVENDE

De fleste av turene vi tar deg med på har noen røde partier, med brattere helning over lengre strekk og mer teknisk terreng, men ikke noen store hopp eller drop som kommer uventet på.

Passer for:
Rødmerkede sykkelstier passer for viderekomne syklister med gode tekniske ferdigheter og vurderingsevne.
Hva kan du forvente:
På rødmerkede sykkelstier må man forvente alle typer underlag – sten, røtter, gjørme, grus, løse stener og kupert terreng. Stigning og helning er moderat. Noen eksponerte hindringer kan forekomme, men de kan unngås eller passeres i lav fart / via alternativ rute.
NB: At rødmerkede stier har alternative ruter gjør dem ikke til blå stier.
Anbefalt type sykkel:
For å sykle rødmerkede stier bør du ha en stisykkel med dempere foran og bak.

SVART - EKSPERT

De stiene som vi vurderer som svarte har noen skikkelig bratte partier og en god del off-camber partier, alle partier kan passeres ved å gå av sykkelen hvis man heller ønsker det.

Passer for:
Sykkelstier som er markert svart passer for syklister på ekspertnivå.
Hva kan du forvente:
På svarte stier må du forvente alle typer underlag. Det kan være bratte opp- og nedoverbakker, i tillegg til hindringer med potensiell høy risiko. Det er derfor viktig at du kan avpasse farten etter egne ferdigheter. De fleste hindringer kan unngås eller passeres i lav fart.
NB: At svarte stier har hindringer som kan unngås, gjør dem ikke til røde stier.
Anbefalt type sykkel:
Det anbefales å ha en fulldempet stisykkel dersom du skal ferdes i svarte løyper.
Vi håper at dette kan være en grei vegledning for deg som ser på å bli med oss på sykling i Ringebu :D